Ciabattabrood bakken

HIER Broodbakmachine Bestellen

Ciabattabrood is echt Italiaans en wordt gekenmerkt door de knapperige korst en luchtige binnenkant. Zelf ciabatta bakken is natuurlijk veel leuker dan bij de bakker halen, dus probeer dit recept.
Ingrediënten (voor 4 kleine broden)

  • 500 gram bloem, plus extra om te strooien
  • 10 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 40 milliliter olijfolie
  • 400 milliliter lauw water
  • griesmeel of semolinameel

Bereidingswijze ciabattabrood

Vet een vierkante ovenschaal/brownievorm van 2 á 3 liter in. Je kunt de vorm ook bekleden met bakpapier als je dat makkelijker vindt.

Doe de bloem, het gist, de olie en driekwart van het water in de mengkom van een keukenmachine. Meng op lage snelheid tot alle ingrediënten min of meer een geheel vormen. Voeg dan het zout en de rest van het water toe en meng nog eens 5 tot 10 minuten op lage snelheid.

Stort het deeg in de vierkante vorm en dek af met een vochtige theedoek. Het deeg moet twee tot drie keer in volume toenemen, dus wees geduldig. Dit kan namelijk tot twee uur duren. Weersta de verleiding om eerder aan de slag te gaan, want dan kan je brood mislukken.

Het deeg is dun, elastisch en blijft vrij nat. Het is dus moeilijk om mee te werken. Verwarm de oven alvast voor op 230 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Bestrooi een schoon werkblad met bloem en griesmeel en stort het deeg erop. Probeer het deeg zo min mogelijk aan te raken zodat het z’n vorm behoudt. Strooi nog wat griesmeel op het deeg en snijd het in vier stukken. Rek de broden iets uit en leg ze op de bakplaat (gebruik er twee als je te weinig ruimte hebt).

Laat de broden nog eens 10 minuten rusten en bak ze dan in circa 25 minuten af in de oven. Laat afkoelen op een rooster en serveer.
Variatietip

Maak in plaats van vier grote broden eens kleinere ciabattabroodjes. Je zult de broodjes dan wel in batches af moeten bakken.