Speltbrood bakken

HIER Broodbakmachine Bestellen

Speltbrood is behoorlijk hip en erg gezond. Niet elke bakker of supermarkt verkoopt echter speltbrood en als ze het hebben is het vaak behoorlijk prijzig, of er zitten allerlei onnodige ingrediënten in, zoals suiker. Zelf speltbrood maken is dus een goede optie. Het is helemaal niet moeilijk en bovendien leuk om te doen.
Ingrediënten (voor 1 brood)

  • 250 gram speltbloem
  • 250 gram speltmeel
  • 10 gram zout
  • 7 gram droge gist
  • 320 gram lauw water

Bereidingswijze speltbrood

Doe het meel en de bloem in de kom van een keukenmachine. Voeg gist en zout toe, maar zorg dat deze twee van elkaar gescheiden blijven tot het water toegevoegd wordt. Het zout remt namelijk de werking van het gist af.

Voeg het water toe en kneed er met de deeghaken een soepel deeg van. Afhankelijk van je keukenmachine kan dit 5 tot 10 minuten duren. Het deeg is klaar als het egaal van kleur en elastisch is. Het moet de structuur van kauwgom hebben.

Vet een grote kom in met olie en doe het deeg erin. Dek af met een natte theedoek en laat het deeg minstens een uur rijzen. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.

Haal het uit de kom en druk voorzichtig alle lucht uit het deeg. Rol vervolgens uit tot een ronde vorm en vouw alle buitenzijden naar binnen en naar onderen, zodat er een mooie ronde bol ontstaat.

Leg de bol op een met bakpapier beklede bakplaat en laat het nogmaals een uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden en zet een braadslede gevuld met water onderin de oven. Dit zal voor de nodige waterdampen zorgen.

Kerf het deeg in met een mes en plaats het in de oven. Na ongeveer 35 minuten is je brood klaar. Controleer dit door erop te kloppen. Klinkt het hol, dan is het brood afgebakken.

Speltbrood variatietip

Garneer het brood vlak voordat het de oven ingaat met havervlokken, pompoenpitten of andere zaadjes.