Tarwebrood bakken

HIER Broodbakmachine Bestellen

Tarwebrood is het meest gegeten brood in Nederland. Het is er echter niet minder lekker om. Als je een keer een middagje overhebt, is het erg leuk om eens zelf een tarwebrood te bakken. Extra gezond door de afwezigheid van smaak- en conserveringsmiddelen.
Ingrediënten (voor 1 brood)

  • 300 gram volkorenmeel
  • 300 gram tarwebloem
  • 7 gram droge gist
  • 11 gram (bakkers)zout
  • 12 gram glutenpoeder
  • 12 gram broodverbetermiddel
  • 355 gram lauw water

Bereidingswijze tarwebrood

Verwarm de over voor op 230 graden.

Voeg alle ingrediënten behalve het water bij elkaar in de kom van een keukenmachine. Houd de gist gescheiden van het zout tot je het water toevoegt, anders rijst het brood straks minder goed.

Voeg het water toe en kneed 5 tot 10 minuten in de keukenmachine. Gebruik de eerste paar minuten de eerste stand en versnel daarna naar de tweede. Het verschilt per machine hoe lang het brood gekneed moet worden. Wanneer je het deeg uit elkaar kan trekken en er een vliesje ontstaat, is het klaar.

Vorm een bol van het deeg en leg dit in een ingevette kom. Dek af met een vochtige theedoek en laat het deeg minstens een uur rijzen, of tot het deeg in volume verdubbeld is.

Neem het deeg uit de kom en druk voorzichtig alle lucht eruit. Vet een broodblik in en rol het deeg uit. Vouw het voorzichtig tot het de vorm van je bakblik heeft en plaats het in het blik. Laat nog eens een uur afgedekt rijzen.

Vul een braadslee met een laagje water en zet dit onderin de oven. Plaats vervolgens het brood in de oven en bak ongeveer 35 minuten. Zet daarna de ovendeur op een kiertje, zodat de stoom kan ontsnappen het brood een knapperige korst kan krijgen. Haal het direct uit het bakblik en laat het geheel afkoelen voordat je het brood aansnijdt.
Tarwebrood variatietip

Vervang voor wit tarwebrood het volkorenmeel door gewoon meel.