Stokbrood bakken

HIER Broodbakmachine Bestellen

Een vers gebakken stokbrood is het perfecte middel om het weekend mee in te luiden. Het is natuurlijk extra leuk als dat verse stokbrood afkomstig is uit je eigen keuken in plaats van bij de bakker vandaan. En het is makkelijker dan je denkt.
Ingrediënten (voor 3 stokbroden)

  • 355 gram water op kamertemperatuur
  • 540 gram ongebleekte bloem
  • 10 gram zout
  • 5 gram droge gist

Bereidingswijze stokbrood

Doe het water in de kom van je keukenmachine en voeg de gist, het bloem en het zout toe. Meng alles kort door elkaar met een spatel. Dek af en laat het deeg 20 minuten rusten.

Kneed het deeg in de keukenmachine op een lage stand tot een soepel en licht plakkend geheel. Dit duurt circa 10 minuten.

Vet een ruime kom in met olie en leg de deegbal erin. Zorg ervoor dat de bal bedekt is met een klein laagje olie. Dek de kom vervolgens af met een vochtige theedoek en laat het deeg ongeveer drie kwartier rijzen. Het zou ongeveer anderhalf keer zo groot moeten worden.

Bestrooi je werkplek met bloem en leg het gerezen deeg erop. Druk alle lucht eruit en vorm het tot een rechthoek. Vouw de randen naar binnen alsof je een envelop vouwt en leg het deeg met de randen omlaag terug in de ingevette kom. Laat nogmaals drie kwartier rijzen.

Verdeel het deeg in drie stukken en vouw van elk stuk deeg een rechthoek. Bestuif met bloem en laat 10 minuten rusten.

Druk weer uit tot een rechthoek en vouw het deeg in de gewenste vorm en lengte. Leg de broden op een bakplaat met een stuk bakpapier en leg tussen elk brood een opgerolde theedoek om ervoor te zorgen dat het niet uitzakt. Laat nogmaals drie kwartier rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden en plaats een met water gevulde braadslee op de bodem. Kerf de broden in en bak ze ongeveer 25 minuten.
Variatietip

Vervang de bloem voor volkorenbloem om volkoren stokbrood te maken.