Meergranenbrood bakken

HIER Broodbakmachine Bestellen

Wat is er leuker dan zelf brood bakken? Je weet precies wat je eet en er gaat natuurlijk niets boven de geur van versgebakken brood in huis. Veel mensen denken dat zelf brood bakken erg moeilijk is, terwijl dit reuze meevalt. Het enige dat je nodig hebt, is een goede keukenmachine en een beetje geduld.
Ingrediënten (voor een brood van 800 gram)

  • 500 gram meergranen broodmix
  • 5 gram gedroogde gist
  • 20 gram roomboter
  • 10 gram zout
  • 300 milliliter water

Bereidingswijze meergranenbrood

Verwarm de oven voor op 230 graden. Meng in een grote kom de gist met de broodmix. Voeg vervolgens alle ingrediënten (behalve de boter) toe in de keukenmachine, maar houd een klein beetje water achter.

Zet de keukenmachine ongeveer 5 minuten lang op de eerste stand. Gebruik de deeghaken. Het deeg moet lekker soepel zijn. Is het nog te droog, voeg dan wat van het achtergehouden water toe.

Zet de machine na 5 minuten op de tweede stand en laat nog 5 minuten draaien. Neem een stukje deeg en trek dit voorzichtig uit elkaar. Dit moet gemakkelijk gaan en het deeg moet tot een dun vliesje met een egale kleur getrokken kunnen worden.

Neem het deeg uit de machine en maak er een bol van. Leg deze onder een theedoek en laat het deeg minstens 20 minuten rijzen. Druk daarna het deeg plat en bol het opnieuw op. Plaats het weer onder de theedoek en laat het nogmaals 20 minuten rijzen.

Smeer ondertussen een bakblik of broodblik in met boter. Sla de deegbol plat en kneed het in de gewenste vorm. Plaats het deeg in het brood- of bakblik en laat het nog eens 45 minuten rijzen.

Spuit het deeg even goed nat en plaats het in de oven. Bak circa 35 minuten en zet daarna de oven een klein stukje open. Op die manier ontsnapt de waterdamp en ontstaat er een lekkere knapperige korst.
Meergranenbrood variatietips

Vervang het water door dezelfde hoeveelheid melk voor een vollere smaak aan het brood.